phone

Ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για την ανακαίνιση του σπιτιού σας

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού πρέπει να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες, αλλά επίσης να είναι και μια ασφαλή επένδυση με διάρκεια στο χρόνο. Ανάλογα με το έργο που σκοπεύετε να κάνετε, υπάρχουν διάφοροι τύποι παρεμβάσεων, ριζικής ή περιορισμένης κλίμακας ανακαίνισης, που έχουν να κάνουν με την επισκευή ή την ανανέωση του σπιτιού σας. Ο σκοπός μας μέσα από αυτό το άρθρο είναι να προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε όλα όσα χρειάζεται κανείς να γνωρίζει για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει για την αποφυγή λαθών. 

 

Ανακαίνιση σπιτιού

Πριν κανείς ξεκινήσει την επισκευή ή την ανακαίνιση του σπιτιού του, από την πρώτη κιόλας στιγμή μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνο μια απλή εκτέλεση εργασιών για να δημιουργήσει ένα ιδανικό μέρος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες εκείνου και της οικογένειας του, αφού για την ολοκλήρωση της απαιτείται και μία σημαντική επένδυση των αποταμιεύσεων του. Συνεπώς η έρευνα, η μελέτη και ο κατάλληλος σχεδιασμός είναι τα βήματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει για την σωστή υλοποίηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Η ανακαίνιση σπιτιού ουσιαστικά είναι μία σταθερή επένδυση κεφαλαίου αφού ενισχύει και βελτιώνει την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση, των εγκαταστάσεων, της υγιεινής και γενικότερα της αρχιτεκτονικής του χώρου. Προσθέτοντας υψηλότερη αξία στο ακίνητο σας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με τον όρο «ανακαίνιση» εννοούμε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με την συντήρηση ή την επισκευή μίας κατοικίας, σε ένα μέρος ή στο σύνολο της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέρος αυτής.  

Ανακαίνιση σπιτιού
Ανακαίνιση σπιτιού

Κόστος ανακαίνισης

Το κόστος ανακαίνισης και ο χρόνος για την ανακαίνιση: Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την διεκπεραίωση των εργασιών ανακαίνισης μίας κατοικίας υπάρχουν δύο άγνωστες παράμετροι που βαραίνουν περισσότερο: ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου και το κόστος των εργασιών ανακαίνισης. Το ζήτημα του χρόνου της ανακαίνισης είναι υψίστης σημασίας για όσους ήδη ζουν στο σπίτι και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές ενοχλήσεις για αρκετές ημέρες έως και μήνες ή για εκείνους που πρέπει να ανακαινίσουν το σπίτι τους έτσι ώστε να μπορέσουν να μετακομίσουν σε αυτό. Το πρόβλημα του κόστους της ανακαίνισης, από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα αισθητό σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου οι οικογένειες αγωνίζονται με περιορισμένους προϋπολογισμούς και συχνά αναγκάζονται να περιορίσουν ή και να αναπροσαρμόσουν τις ανάγκες τους, τον σχεδιασμό του έργου και τις αρχικές τους προθέσεις. 

Κόστος ανακαίνισης
Κόστος ανακαίνισης

Η συμβουλή ενός τεχνικού για την ανακαίνιση του σπιτιού σας

Η συμβουλή ενός τεχνικού: Το σημαντικό είναι να έχετε αυτά τα πράγματα κατά νου όταν ξεκινάτε μία ανακαίνιση, για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των εργασιών. Για να αποφευχθούν τα λάθη, είναι επομένως σημαντικό, κατά την διάρκεια των πολύπλοκων διαδικασιών που συνεπάγονται, να βασιστείτε στις συμβουλές ενός εξειδικευμένου τεχνικού από την αρχή κιόλας του σχεδιασμού για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ανακαίνιση της κατοικίας σας. Από την πρώτη συνέντευξη με τον πελάτη, την επίσκεψη στο χώρο και την καταγραφή των εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν για την μερική ή ριζική ανακαίνιση του σπιτιού σας το αρμόδιο και έμπειρο προσωπικό της εταιρείας μας θα πρέπει να αξιολογήσει ορισμένες κύριες πτυχές για να ξεκινήσει την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων και τα βήματα της ανακαίνισης μέχρι την παράδοση του έργου «με το κλειδί στο χέρι» έχοντας πρωτίστως αναλύσει: 

• τις ανάγκες και τις προτιμήσεις της οικογένειας 

• τον σχεδιασμό βάση τεχνικών και νομικών παραμέτρων

• τις ενδεχόμενες ενεργειακές βελτιώσεις

• την αξιολόγηση ενδεχόμενων οικονομικών επιχορηγήσεων

• την οικονομική επένδυση που απαιτείται

Φυσικά όλες αυτές οι πτυχές θα αλλάξουν ανάλογα με το αν το ακίνητο που πρόκειται να ανακαινιστεί είναι ένα διαμέρισμα ή μία μονοκατοικία που βρίσκεται στην πόλη ή στην επαρχία και ούτω καθεξής. Εκεί είναι διαφορετικές οι ανάγκες ανακαίνισης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα διαβάζοντας το άρθρο μας για τις ανάγκες ανακαίνισης σπιτιού που θα βρείτε εδώ.

 

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση σπιτιού

Η ενεργειακή αναβάθμιση και το κόστος εγκατάστασης: Επί του παρόντος, το κόστος που επηρεάζει περισσότερο την ανακαίνιση μίας κατοικίας είναι το κόστος που συνδέεται με την ενεργειακή αναβάθμιση και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης των εσωτερικών χώρων. Αυτές που υπάρχουν στα ελληνικά σπίτια είναι συχνά ξεπερασμένες και δεν πληρούν τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας και αποδοτικότητας, κατά συνέπεια να χρειάζεται συχνά η πλήρη εγκατάσταση ή αντικατάσταση του καυστήρα / λέβητα με καινούργιο πετρελαίου, φυσικού αερίου ή οικολογικού pellet υψηλής θερμογόνου δύναμης, που προσφέρει οικονομία έως και 50%, ή επίσης νέων τεχνολογιών όπως πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης και θερμοπομπούς που προσφέρουν οικονομία έως και 65%, έναντι των θερμαντικών σωμάτων πετρελαίου, και έως 85% έναντι των κλιματιστικών. Από την άλλη πλευρά, μία από τις κύριες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά την ανακαίνιση είναι η βελτίωση της θερμομόνωσης, που αφορά στις επεμβάσεις που γίνονται στο κέλυφος για την ασφάλεια της κατοικίας από την απώλεια της θέρμανσης και της ψύξης, έτσι ώστε να καταστίσουμε το ακίνητο πιο ενεργειακά αποδοτικό. Τα εξωτερικά κουφώματα, επίσης, έχουν κύριο ρόλο στην ενεργειακή κατανάλωση για την θέρμανση ή την ψύξη των εσωτερικών χώρων μίας κατοικίας. Πρέπει να προστατεύουν το σπίτι από τις καιρικές συνθήκες και να εξασφαλίζουν καλή θερμική μόνωση έτσι ώστε να περιορίζουν το κόστος θέρμανσης και κλιματισμού. Στην περίπτωση αυτή, οι εργασίες εγκατάστασης μπορεί να είναι επιβαρυντικές, ωστόσο το ενδεχόμενο να μειωθεί σημαντικά το ετήσιο κόστος των λογαριασμών για την κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να μην το παραβλέψετε. Παράλληλα, εκτός από τη θερμομόνωση, η σωστή επιλογή εξωτερικών κουφωμάτων δεν επιτρέπει την μετάδοση του ήχου, προστατεύοντας επιπλέον την κατοικία από την ηχορύπανση. Αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα αν ζείτε σε πολύ θορυβώδεις περιοχές ή σε μεγάλες πόλεις. Μπορείτε να μάθετ επερισσότερα αν διαβάσετε το άρθρο μας με θέμα ανακαίνιση σπιτιού και αυτονομία στη θέρμανση που θα βρείτε εδώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση σπιτιού
Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση σπιτιού

Επιδοτήσεις για ανακαινίσεις σπιτιών

Επιδότηση και άτοκο δάνειο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών:  Για όσους έχουν την πρόθεση να προβούν σε εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού τους, είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν διάφορες οικονομικές διευκολύνσεις μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκων ΙΙ». Το ανανεωμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκων ΙΙ», από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, είναι συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. και αφορά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών για την αντικατάσταση κουφωμάτων και σκίασης, τις εργασίες θερμομόνωσης στο κέλυφος του ακινήτου, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης με την αντικατάσταση νέου καυστήρα / λέβητα και της παροχής ζεστού νερού με την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Ο ανώτατος προϋπολογισμός για τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο χωρίς Φ.Π.Α. με ανώτερο όριο τις 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Τα ποσοστό επιχορήγησης ξεκινάει από το 15% και φτάνει έως και το 70% και είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, ενώ για την υλοποίηση των επεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του εθνικού ταμείου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης στην διεύθυνση: https://www.ypeka.gr/?tabid=526.

Επιδοτήσεις για ανακαινίσεις σπιτιών
Επιδοτήσεις για ανακαινίσεις σπιτιών

 

Εργασίες ανακαίνισης σπιτιού

Το κόστος των εργασιών ανακαίνισης: Για να έχετε μια ιδέα για το κόστος εργασιών ανακαίνισης του σπιτιού σας, πρέπει να λάβετε υπόψη το συνολικό μέγεθος των παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, οι οποίες μπορεί να είναι από μικρές βελτιώσεις έως μία ριζική αναμόρφωση της κατοικίας. Για να ενημερωθείτε για το κόστος της ανακαίνισης μπορείτε να δείτε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα μας την ενότητα «Προσφορές» μέσα από την οποία σας παρουσιάζουμε τρία πακέτα ανακαινίσεων που καλύπτουν τους κυριότερους τύπους παρεμβάσεων ανακαίνισης για το σύνολο των εργασιών ανά τετραγωνικό μέτρο. Παρόλα αυτά, για να έχετε μια ακριβή ιδέα για το κόστος ανακαίνισης σπιτιού, είναι σκόπιμο να γίνει ένας οικονομοτεχνικός υπολογισμός από τον αρμόδιο μηχανικό της εταιρείας μας που ύστερα από συνεννόηση μαζί σας θα επισκεφτεί το χώρο που θέλετε να ανακαινίσετε, ώστε να καταγράψει το σύνολο των εργασιών ανακαίνισης που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ο υπολογισμός αυτός μπορεί να σας δώσει μια ακριβή ιδέα για το κόστος που θα συναντήσετε μόνο όταν συνταχθεί, βάση των προϊόντων και των υλικών που θα επιλέξετε, το οριστικό έργο ανακαίνισης σπιτιού που πρόκειται να πραγματοποιήσετε. Είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού, πρόκειται να αλλάξει και το κόστος των εργασιών ανακαίνισης. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τους υπολογισμούς που πραγματοποίησε ο αρμόδιος και εξειδικευμένος μηχανικός, θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε εάν η παρέμβαση είναι εφικτή για τον προϋπολογισμό σας και, εάν όχι, να ορίσετε τις προτεραιότητες και να αναβάλλετε άλλες εργασίες που δεν είναι άμεσα απαραίτητες. 

Εργασίες ανακαίνισης σπιτιού
Εργασίες ανακαίνισης σπιτιού

Χρονοδιάγραμμα ανακαίνισης σπιτιού

Συνολικός χρόνος των εργασιών της ανακαίνισης: Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ανακαίνισης σπιτιού, οι παρεμβάσεις στο υφιστάμενο ακίνητο μπορούν γενικά να διεξαχθούν με πολύ γρήγορες διαδικασίες, οι οποίες δεν απαιτούν την έκδοση οικοδομικής άδειας. Πράγματι, βάση των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 8 του ν. 1512/1985 (ΦΕΚ 4) και του άρθρου 4 του παρόντος δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας όπως για μικρές και μεμονωμένες βελτιώσεις ή επισκευές για λόγους όπως την χρήση, την υγιεινή και την προστασία του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, ο εξειδικευμένος μηχανικός που είναι επιφορτισμένος με το σχέδιο των εργασιών και των συμφωνημένων παρεμβάσεων στην κατοικία σας, είναι σε θέση να διαχειριστεί την όποια γραφειοκρατική διαδικασία μπορεί να απαιτηθεί από το ύψος των παρεμβάσεων, για την έκδοση οικοδομικής άδειας ανά περίπτωση, από το αρμόδιο γραφείο, την ενημέρωση του τοπικού αστυνομικού τμήματος για την υλοποίηση των εργασιών και τέλος, την απόκτηση μητρώου οικοδομικού έργου από το ΙΚΑ. Ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών ανακαίνισης διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος τους. H εταιρεία μας με την πολυετή πείρα στον τομέα των ανακαινίσεων μπορεί αξιόπιστα να σας εγγυηθεί την άρτια τεχνική εκτέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται και προπαντός μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν συμφωνηθεί. Η εταιρεία είναι εξολοκλήρου υπεύθυνη για την εκτέλεση των εργασιών που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος και τηρώντας πιστά τις συμφωνίες. Μάθετε περισσότερα για την ανακαίνιση σπιτιού πατώντας εδώ

Χρονοδιάγραμμα ανακαίνισης σπιτιού
Χρονοδιάγραμμα ανακαίνισης σπιτιού

Media

Σας άρεσε αυτό; Κοινοποιήστε το!