phone

Ανακαίνιση σπιτιού και αυτονομία στη θέρμανση

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τις επιλογές αυτόνομης θέρμανσης. Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ κόσμο που κάνει ανακαίνιση σπιτιού. Πλέον οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αναγκάζουν τους ανθρώπους να ψάχνουν πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης. Η ανακαίνιση σπιτιού αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την τοποθέτηση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης.

 

Συνδυασμός ανακαίνισης σπιτιού και αυτονομίας στη θέρμανση

Μια από τις αιτίες που οδηγούν τον κόσμο στην ανακαίνιση σπιτιού είναι η ανάγκη για αυτονομία θέρμανσης.  Ειδικότερα αναφερόμαστε σε ανακαίνιση σπιτιού σε παλιά πολυκατοικία γιατί γενικά  εκεί  είναι στο ζήτημα της αυτονομίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνδυάσουμε ανακαίνιση και αυτονομία θέρμανσης. Από τους τρόπους θέρμανσης ο πιο οικονομικός δηλαδή είναι με ωρομετρητή  ή θερμιδομετρητές. Διότι σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες  σωληνώσεις της  πολυκατοικίας. Αν επιλέξουμε τη συγκεκριμένη λύση, δηλαδή την περίπτωση  θερμιδομετρητή ή ωρομετρητή τότε η υλοποίηση της λύσης στην ανακαίνιση σπιτιού γίνεται ως εξής: Τοποθετούνται κάποια μηχανήματα, αρκετά μικρά σε μέγεθος, πάνω σε κάθε καλοριφέρ  του κάθε σπιτιού που θέλει την αυτονομία.  Στη συνέχεια έχει  από εκεί και πέρα θερμοστάτες καθώς και  κάποια άλλα  στοιχεία  που με αυτά στέλνει τα δεδομένα. Δηλαδή καταγράφεται το πλήθος των ωρών που λειτούργησε η αυτονομία θέρμανσης. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η καταγραφή και έτσι ξέρουν τι κατανάλωσε ο καθένας στην πολυκατοικία. Συνεπώς στην ουσία έχουμε πετύχει την αυτονομία θέρμανσης.

 

Καταγραφή δεδομένων αυτόνομης θέρμανσης

Ας εξετάσουμε τώρα το σημείο αποστολής των δεδομένων από τα μηχανήματα της αυτόνομης θέρμανσης.  Τα δεδομένα τα στέλνει σε έναν κεντρικό πίνακα, για παράδειγμα στο λέβητα. Επίσης υπάρχει η επιλογή σε κάθε όροφο να συλλέγει τα δεδομένα  από όλα τα διαμερίσματα. Δηλαδή καταγράφεται πόσες ώρες έχει καταναλώσει το κάθε διαμέρισμα. Στη συνέχεια γίνεται μετάδοση με ένα ασύρματο  μέσο μετάδοσης που υπάρχει σε κάθε τοίχο. Η συλλογή των δεδομένων γίνεται  σε ένα σημείο στον όροφο. Αυτό συμβαίνει σε κάθε όροφο.  Υπάρχει ένα πινακάκι  που εκεί κρατιούνται τα δεδομένα. Κατά περιόδους περνάει ο τεχνικός  με μία άλλη πλακέτα από μακριά και τα τραβάει με wifi. Τα δεδομένα που αποθηκεύει του δίνουν τη δυνατότητα να βλέπει ότι εσύ το διαμέρισμα τάδε έχεις κάψει τόσες ώρες  εσύ τόσες ώρες. Αυτή η πληροφορία χρησιμοποιείται κατά την έκδοση των κοινοχρήστων.

 

Καταγραφή δεδομένων αυτόνομης θέρμανσης
Καταγραφή δεδομένων αυτόνομης θέρμανσης

Είναι αξιόπιστες οι μετρήσεις της αυτόνομης θέρμανσης;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού που ανακαινίζει το σπίτι του και σκέφτεται να βάλει σύστημα αυτόνομης θέρμανσης. Η απάντηση είναι σαφώς θετική

Το σύστημα αυτόνομης θέρμανσης είναι αξιόπιστο. Πλέον όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει εξοπλισμό για την αυτόνομη θέρμανση. Πλέον μπορείτε κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας να επιλέξετε μεταξύ πολλών αξιόπιστων κατασκευαστών. 

 

Ανακαίνιση σπιτιού με θερμιδομετρητές siemens

Η Simens αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους κατασκευαστές συστημάτων θερμιδομέτρησης που χρησιμοποιούνται σε ανακαινίσεις σπιτιών. Οι μετρήσεις μεταδίδονται  σε τακτά χρονικά διαστήματα  σε δέκτες που τοποθετούνται   συνήθως στον χώρο του κλιμακοστασίου. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιεί η εταιρεία  που έχει αναλάβει τα κοινόχρηστα ώστε να εκδίδει τους λογαριασμούς κοινοχρήστων. Μετά από ελέγχους τους οποίους διενεργεί εξ αποστάσεως λαμβάνει τα δεδομένα, τα αναλύει, και βάσει αυτών εκδίδονται οι λογαριασμοί κατανομής  των δαπανών θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εξαπατήσουμε το σύστημα θερμιδομέτρησης. Διότι δεν ξέρεις τι έχει στείλει, άρα σε περίπτωση που επιδιώξεις να το εξαπατήσεις θα πρέπει να το κάνεις  στο χρονικό παράθυρο το οποίο είναι  πολύ δύσκολο.

 

Ανακαίνιση σπιτιού με θερμιδομετρητές siemens
Ανακαίνιση σπιτιού με θερμιδομετρητές siemens

Προσαρμογή του καυστήρα κατά τη λειτουργία αυτόνομης θέρμανσης

Υπάρχουν κάποια  εξαρτήματα  στο λεβητοστάσιο  όπως για παράδειγμα ένας ελεγκτής ο οποίος παρακολουθεί και προσαρμόζει την λειτουργία του καυστήρα ανάλογα με το πόσο θέλει το κάθε διαμέρισμα να θερμάνει. Επίσης εξετάζει και άλλους παράγοντες  όπως και η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δηλαδή προσαρμόζει την λειτουργία του  καυστήρα  ανάλογα με τα δεδομένα  που παίρνει. Για παράδειγμα το κάθε  διαμέρισμα πόσο  ώρες ανοίγει τη θέρμανση, πόσες ώρες  θέλει να δουλέψει,  τι ανάγκες  θέρμανσης έχει το διαμέρισμα. Ο καυστήρας προσαρμόζεται ώστε να τα λαμβάνει υπόψη όλα αυτά. Δηλαδή για παράδειγμα  αν ανοίγουν πολλοί τη θέρμανση το βράδυ, τότε θα είναι ο καυστήρα πιο δυνατά. Ο καυστήρας προσαρμόζεται ώστε να μπορεί να πετύχει την αυτονομία. Επίσης προσαρμόζεται για να πετύχει την πάντοτε την μέγιστη εξοικονόμηση  ενέργειας.

 

Εαν εγώ δεν ανοίξω  καθόλου θέρμανση  τι πληρώνω;

Εάν δεν ανοίξεις καθόλου θέρμανση  σε πολυκατοικία με αυτονομία θέρμανσης τότε πληρώνεις και πάλι τα  κάποια που λέει το καταστατικό της πολυκατοικίας. Δηλαδή πληρώνεις ένα ποσό που λέει το καταστατικό  ανάλογα με την πολυκατοικία. Τώρα έχει  βγει ένας νόμος  που καθορίζει ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό είναι πολύ λογικό διότι ακόμα και στην περίπτωση που κάποιο διαμέρισμα δεν ανοίξει καθόλου τη θέρμανση, πάλι οφείλει να πληρώσει, διότι θερμαίνεται και αυτό από τα άλλα διαμερίσματα.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας σε ανακαίνιση σπιτιού

Μια ανακαίνιση έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους. Καταρχήν η τοποθέτηση αυτόνομης θέρμανσης θα περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας στα εντελώς απαραίτητα. Δεν υπάρχει λόγος να καίει το καλοριφέρ όταν εσείς λείπετε από το σπίτι σας. Ένας δεύτερος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας γίνεται με τα κουφώματα αλουμινίου ή pvc. Η αντικατάσταση κουφωμάτων θα περιορίσει τις απώλειες ενέργειας. Η επιλογή των κατάλληλων θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων αλουμινίου θα σας βοηθήσει πολύ, όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην ηχομόνωση, θερμομόνωση και υδρομόνωση. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την επιλογή κουφωμάτων από το άρθρο μας για την ανακαίνιση με ποιοτικά κουφώματα.

 

 

 Αυτονομία θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού

Η αυτονομία θέρμανσης ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση ανακαίνισης παλιού σπιτιού. Τα προβλήματα στις παλιές πολυκατοικίες είναι πολλά. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι κάποιοι ένοικοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα κοινόχρηστα με συνέπεια η πολυκατοικία να μην αγοράζει πετρέλαιο. Δυστυχώς τώρα με την κρίση ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολυκατοικιών δεν άναψε καλοριφέρ. Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θέλουν πλέον να εγκαταλείψουν το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και να αποκτήσουν το δικό τους σύστημα αυτόνομης θέρμανσης.

Αυτονομία θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού
Αυτονομία θέρμανσης σε ανακαίνιση σπιτιού

 

Ανακαίνιση σπιτιού

Η ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνει πολλές εργασίες που θα ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητες για την τοποθέτηση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης. Για παράδειγμα καλό είναι οι σωληνώσεις της αυτόνομης θέρμανσης να είναι εσωτερικές και όχι εξωτερικές. Σε μια ανακαίνιση σπιτιού θα γίνουν σκαψίματα. Επομένως η ανακαίνιση σπιτιού αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την τοποθέτηση των σωληνώσεων. Βέβαια οι σωληνώσεις θα μπορούσαν να είναι και εξωτερικές, όμως αυτό δεν θα είναι ωραίο. Επίσης κατά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης ούτως η άλλως θα διορθωθούν ατέλειες, μερεμέτια, βαψίματα. Μέσα στις υπόλοιπες εργασίες, θα ενσωματωθούν και οι εργασίες τοποθέτησης των συστημάτων της αυτόνομης θέρμανσης. Στην κεντρική μας ιστοσελίδα μπορείτε να μάθετε όλα όσα θέλετε για τις εργασίες ανακαίνισης σπιτιού

 

Ανακαίνιση σπιτιού
Ανακαίνιση σπιτιού

 

Media

Σας άρεσε αυτό; Κοινοποιήστε το!