phone

Αγορά και ανακαίνιση σπιτιού

Η οικονομική κρίση που έχουμε στη χώρα μας έχει ρίξει τις τιμές των παλιών σπιτιών. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να αγοράσουν ένα παλιό σπίτι και να το ανακαινίσουν. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση διότι μετά την ανακαίνιση  θα έχουν ένα σπίτι σαν καινούργιο. Θα το έχουν διαμορφώσει σύμφωνα με το δικό τους γούστο και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Το αποτέλεσμα της ανακαίνισης σπιτιού είναι μια οικία στην οποία γνωρίζουν ότι θα μπορέσουν να ζήσουν για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα. Ένα ανακαινισμένο σπίτι διαθέτει πολλές από τις ανέσεις και τις δυνατότητες που δεν είχαν τα παλιά σπίτια.

 

Ανακαίνιση σπιτιού

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε την υποθετική περίπτωση της αγοράς διαμερίσματος με αυτό το σκοπό. Δηλαδή με σκοπό να ανακαινιστεί άμεσα. Πολλοί είναι οι άνθρωποι σκέφτονται να αγοράσουν ένα δυάρι ή μια γκαρσονιέρα. Το ζητούμενο είναι τι πρέπει να προσέξουν κατά την αγορά. Όταν αναφερόμαστε σε παλιό σπίτι τότε υποθέτουμε ότι η παλαιότητα της πολυκατοικίας  είναι μεγάλη. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι η πολυκατοικία είναι 30-35 ετών. Οι τιμές των σπιτιών σε τέτοιου είδους πολυκατοικίες πλέον είναι πολύ χαμηλές. Αν συνυπολογίζουμε και το κόστος της ανακαίνισης σπιτιού, το συνολικό ποσό της αγοράς και της ανακαίνισης δεν είναι μεγάλο. Αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε στην αγορά σπιτιού; Και αν ναι, τότε τι πρέπει να προσέξουμε;

ανακαίνιση σπιτιού
ανακαίνιση σπιτιού

Συνολική κατάσταση της κατασκευής

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάσουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το σύνολο της κατασκευής. Δηλαδή σε ποια χρονολογία έχει κατασκευαστεί, αν έχουν ανακαινιστεί τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά. Διότι τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά είναι τα βασικά σε ένα σπίτι. Αν δεν έχουν ανακαινιστεί δεν θέλουν ανακαίνιση, ή αν απαιτείται άμεσα ανακαίνιση ηλεκτρικών και υδραυλικών.

συνολική κατάσταση της κατασκευής

Κατάσταση της πολυκατοικίας

Γενικά θα πρέπει να εξετάσουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η πολυκατοικία. Είναι προσεγμένη η πολυκατοικία; Είναι καθαρή η πολυκατοικία; Μπορούμε να βγάλουμε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα από αυτές τις παρατηρήσεις. Αν οι ένοικοι προσέχουν την πολυκατοικία, τότε αυτό αποτελεί μια θετική ένδειξη. Αντίθετα αν πρόκειται για  μία πολυκατοικία που δεν έχει βαφτεί επί 20 χρόνια, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που η πολυκατοικία είναι μέσα στην βρώμα. Τότε καταλαβαίνουμε ότι  δεν ασχολείται κανείς. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Διότι όσο καλά και να γίνει η ανακαίνιση του σπιτιού, τον εξωτερικό χώρο δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε. Ναι μεν ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να φτιάξει το σπίτι  του ωραίο εσωτερικά, όπως το θέλει, όμως όταν η είσοδος της πολυκατοικίας είναι σε κακή κατάσταση τότε υπάρχει πρόβλημα. Φανταστείτε να μπαίνετε σε μια πολυκατοικία στην οποία η είσοδος να είναι σαν ερείπιο. Θα θέλατε να βρίσκεται το σπίτι σας σε μια τέτοια πολυκατοικία;

Προβλήματα σε παρατημένες πολυκατοικίες

Τα προβλήματα σε μια παρατημένη πολυκατοικία είναι πολύ περισσότερα. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή διάθεση για να επισκευάζουν την πολυκατοικία, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχουν τη δυνατότητα να ανάβουν τη θέρμανση.  Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι αποχετεύσεις  να μην έχουν αλλαχτεί ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση η συνεχιζόμενη φθορά θα οδηγήσει σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις όπως για παράδειγμα να  τρέχουν  λήμματα   μέσα στους φωταγωγούς. 

 

Είναι η πολυκατοικία προσεγμένη;

Όλα αυτά φαίνονται γενικά με μια πρώτη ματιά. Είναι εύκολο να καταλάβουμε την καταλαβαίνεις την κατάσταση της πολυκατοικίας. Αρκεί να απαντήσουμε σε μερικές απλές ερωτήσεις: Η είσοδος της πολυκατοικίας σε τι κατάσταση είναι; Tι πόρτα έχει η πολυκατοικία;  Είναι όλα προσεγμένα στην πολυκατοικία;   Είναι όλα τα μάρμαρα στη θέση τους; Μήπως υπάρχουν σπασμένα μάρμαρα στην πολυκατοικία;

 

Στατικότητα της πολυκατοικίας

Το επόμενο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά παλαιού σπιτιού και στην ανακαίνιση αυτού είναι η στατικότητα της πολυκατοικίας. Θέλουμε να είναι γερή η πολυκατοικία. Να μην έχει ρωγμές από σεισμούς. Τις ρωγμές μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε με γυμνό μάτι. Όμως για να έχουμε αξιόπιστη διάγνωση όσον αφορά τη στατικότητα της πολυκατοικίας θα πρέπει να δούμε τα σχέδια της πολυκατοικίας. Πρέπει να γνωρίζουμε που βρίσκονται οι κολόνες. Επίσης από τα σχέδια θα λάβουμε και άλλου τύπου πληροφορίες όπως για παράδειγμα πότε κατασκευάστηκε η πολυκατοικία, αν έχει άδεια, αν ήταν παράνομη. Ανάλογα με την χρονολογία θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Επειδή όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τις τεχνικές γνώσεις για να κρίνουν αυτά που περιγράφουμε εδώ, καλό θα είναι να γίνει αυτοψία  από μηχανικό. Η εταιρεία μας μπορεί να αναλάβει τέτοιου είδους μελέτες και αυτοψίες.

 

Κατάσταση των σοβάδων

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να εξετάσουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ή στην ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σοβάδες.  Πρέπει να δούμε κατά πόσο οι σοβάδες είναι καλοί  εξωτερικά. Αλλιώς θα χρειάζονται χρήματα  για να φτιαχτεί όλη η πολυκατοικία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε επιπλέον έξοδα για τη συντήρηση της πολυκατοικίας. Ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ δεν αποτελεί μεγάλο έξοδο όταν πρόκειται για τον εξωτερική βελτίωση μιας πολυκατοικίας που έχει καταντήσει να μοιάζει με ερείπιο.  Η αλλαγή της κεντρικής πόρτας ενδέχεται να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας με ένα ποσό της τάξης των 3.000 ως 3.500 ευρώ. Όλα αυτά πρέπει να τα υπολογίζει κάποιος πριν προχωρήσει στην αγορά ενός παλιού σπιτιού. 

 

Συντήρηση πολυκατοικίας

Πάντα χρειάζεται απλή λογική: να προσέχουμε απλά κατά πόσο είναι περιποιημένη η πολυκατοικία. Εάν η πολυκατοικία είναι καλοσυντηρημένη και περιποιημένη τότε θα νιώθουμε όμορφα να έχουμε ένα ωραίο σπίτι μέσα σε αυτήν. Αντίθετα αν είναι κακοσυντηρημένη και με φθορές, όσο ωραίο και ανακαινισμένο και να είναι το σπίτι μας, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. 

 

Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές διαμερισμάτων

Ένα άλλο κριτήριο που μπορεί να μας διαφωτίσει κατά πόσο αξίζει τον κόπο να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία είναι πόσοι ιδιοκτήτες και πόσοι ενοικιαστές μένουν στην πολυκατοικία. Αν είναι ιδιοκτήτες σίγουρα την προσέχουν περισσότερο, αν είναι ενοικιαστές  την προσέχουν πολύ λιγότερο. Επίσης μια συζήτηση με τους παλιούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες.

 

 

Τεχνικά θέματα της πολυκατοικίας

Όσον αφορά τα τεχνικά θέματα της πολυκατοικίας  συνοψίζουμε ότι πρέπει να προσέξουμε τα εξής: σοβάδες, στατική μελέτη, βαψίματα, αποχετευτικό δίκτυο και σε τι κατάσταση  είναι γενικά η πολυκατοικία και η είσοδος.

 

 

Media

Αγορά και ανακαίνιση σπιτιού

Σας άρεσε αυτό; Κοινοποιήστε το!