phone

Ιδέες ανακαίνισης κουζίνας

Η ανακαίνιση κουζίνας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανακαινίσεις, μαζί με την ανακαίνιση μπάνιου. Αναφερόμαστε φυσικά στις περιπτώσεις που κάνουμε επιμέρους ανακαίνιση και όχι ριζική ανακαίνιση ολόκληρου του σπιτιού. Η κουζίνα είναι ένας χώρος που παίζει πολύ ιδιαίτερο λειτουργικό ρόλο. Είναι οι χώρος στον οποίο η γυναίκα περνάει πολλές ώρες κάθε μέρα. 

Μια ποιοτική κουζίνα επηρεάζει τη διάθεσή της και βελτιώνει την ψυχική της διάθεση. Ακόμα και το πως θα μαγειρέψει εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από την ποιότητα της κουζίνας. Πλέον η τάση είναι ότι όλες οι κουζίνες θέλουμε να είναι ανοιχτές. Πλέον τα έπιπλα κουζίνας είναι έπιπλα τα οποία θέλουμε να τα δείχνουμε. Παλιότερα η κουζίνα ήταν ένα δωμάτιο που δεν θέλαμε να το βλέπουν οι επισκέπτες. Αντίθετα σήμερα η κουζίνα αποτελεί ένα πολύ όμορφο κομμάτι του σπιτιού το οποίο θέλουμε να το δείχνουμε στους φίλους που μας επισκέπτονται. Μια ανακαινισμένη κουζίνα ανανεώνει ολόκληρο το σπίτι. Ειδικά στην  περίπτωση που η κουζίνα είναι ακριβή δίνει στο σπίτι ένα τόνο πολυτέλειας

 

Τι εννοούμε όταν λέμε ανακαίνιση κουζίνας

Στην απλή περίπτωση μπορούμε να αλλάξουμε μόνο τα ντουλάπια και τα πλακάκια. Οι παλιές κουζίνες έχουν πλακάκι παντού, σε όλους τους τοίχους. Οι παλιές κουζίνες με τα πλακάκια έμοιαζαν πολύ με το μπάνιο, διότι και αυτό είχε πλακίδια.

Πλέον η τάση είναι να φεύγουν τα πλακάκια από τους τοίχους. Στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγουν τα πλακάκια και στη συνέχεια, το σοβατίζουμε, το λειαίνουμε και το βάφουμε.

Πολλοί θέλουν να ρίξουν τον τοίχο ώστε να φαίνεται η κουζίνα, αλλά και να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτήν. Η πλειοψηφία όσων ανακαινίζουν την κουζίνα τους θέλουν να αποτελεί ενιαίο χώρο με το σαλόνι και την τραπεζαρία. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνουμε το χώρο.

Μπορείτε να μάθετε περισότερες πληροφορίες πατώντας εδώ ώστε να μεταβείτε στη σελίδα μας για την για την ανακαίνιση κουζίνας

Υλικά βακελιτικού τύπου

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ανακαίνιση κουζίνας είναι βακελιτιού τύπου. Τα υλικά βακελιτιού τύπου δεν είναι ούτε μελαμίνη ούτε βακελίτης. Στο παρελθόν ο βακελίτης θεωρήθηκε πολύ καλή επιλογή και ότι είναι πιο καλό και πιο ανθεκτικό υλικό. Όμως τώρα τείνει να καταργηθεί και ελάχιστες εταιρείες παράγουν υλικά από βακελίτη. Ακόμα και τα μεγαλύτερα εργοστάσια ξύλων που κατασκευάζουν πορτάκια και κασώματα για κουζίνες έχουν καταργήσει το βακελίτη.

Μελαμινικά ντουλάπια κουζίνας

Η οικονομικότερη επιλογή για τα ντουλάπια κουζίνας είναι τα μελαμινικά ντουλάπια τα οποία συνήθως δεν είναι πολύ ανθεκτικά. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο αλλά εξαρτάται από την εταιρεία που τα κατασκευάζει. Υπάρχουν μελαμινικά ντουλάπια κουζίνας που είναι πολύ ανθεκτικά. 

 

Το πορτάκι κουζίνας στις περισσότερες περιπτώσεις υποφέρει από το σόκορο. Πάντα από εκεί χαλάνε τα πορτάκια, διότι εκεί είναι που πέφτει συνήθως το νερό και εκεί είναι το σημείο στο οποίο το νερό θα εισχωρήσει στο πορτάκι. Αυτό έχει σαν συνέπεια να φουσκώσει το πορτάκι και να χαλάει. 

 

σόκορο
σόκορο

Οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και να αυξήσουν το χρόνο ζωής των επίπλων κουζίνας βάζουν κόλλα πολυουρεθάνης στο σόκορο. Η κόλλα πολυουρεθάνης έχει την ικανότητα να μονώνει το πορτάκι. Άρα και να πέσει νερό δεν θα απορροφηθεί διότι το πορτάκι είναι σφραγισμένο, μονωμένο. 

 

Εμείς χρησιμοποιούμε πορτάκια βακελιτικού τύπου και όχι πορτάκια μελαμινικού τύπου. Τόσο τα πορτάκια βακελιτικού τύπου και τα πορτάκια βακελίτη στο εσωτερικό τους έχουν νοβοπάν. Η διαφορά βρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημα. Ο βακελίτης μας έχει την ιδιαιτερότητα ότι μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε το πορτάκι πιο γυαλιστερό και να του δίνουμε πιο ανάγλυφη υφή. Τώρα όμως ο βακελίτης έχει καταργηθεί διότι πλέον τα υλικά βακελιτικού τύπου έχουν και αυτά τις ίδιες δυνατότητες. Υπάρχουν πορτάκια βακελιτικού τύπου που είναι ανάγλυφα, που φαίνονται σαν μασίφ, άλλα πορτάκια που έχουν σχεδίαση με χαρακιές, και υπάρχουν πολλές επιλογές ώστε να πάρει τη μορφή που θέλουμε.

 

Το υλικό βακελιτικού τύπου είναι πιο σύγχρονο, έχει όλα τα πλεονεκτήματα του βακελίτη, και οδήγησε το βακελίτη στην κατάργηση. 

 

Χρόνος ζωής των επίπλων κουζίνας

Το πιο ευπαθές σημείο στο έπιπλο κουζίνας είναι το ντουλάπι διότι εκεί πέφτει το νερό. Παραπάνω εγηξήσαμε οτι τα πορτάκια κουζίνας που χρησιμοποιούμε στις ανακαινίσεις μας έχουν κόλλα πολυουρεθάνης η οποία δημιουργεί μόνωση και τα προστατεύει από το νερό. Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι να χαλάσει ο μηχανισμός εάν το κλείνουμε απότομα και με δύναμη. Όσον αφορά το μηχανισμό με τον οποίο ανοίγει και κλείνει το ντουλάπι, εμείς χρησιμοποιούμε μηχανισμούς blum. Είναι από τους πιο καλούς μηχανισμούς που κυκλοφορούν στην αγορά. Όλα έχουν ενσωματωμένο φρένο ώστε να κλείνουν σιγά σιγά. Ακόμα και δύναμη να βάλουμε καθώς το κλείνουμε, αυτό θα κλείσει σιγά σιγά. Το ίδιο έχουμε και στα συρτάρια.

 

Ένα τρίτο σημείο στο οποί μπορεί αν φθαρεί το έπιπλο κουζίνας είναι το κάσωμα. Εάν δεν είναι από εργοστάσιο και είναι φτιαγμένο από τεχνίτη χωρίς εμπειρία τότε είναι επιρρεπές σε φθορές. Οι μαραγκοί βιδώνουν το κάσωμα στα ντουλάπια κουζίνας με βίδες. Το εργοστάσιο βάζει ειδικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για ειδικούς ξύλινους συνδέσμους που ονομάζονται καβίλιες και κάνουν το ντουλάπι πολύ πιο ανθεκτικό. Οι καβίλιες τοποθετούνται τόσο στα πλαϊνά του κασώματος όσο και στο πάνω και στο κάτω μέρος του. Η κόλληση γίνεται από μηχάνημα και όχι από άνθρωπο και το κάσωμα είναι πολύ πιο σταθερό. Αντίθετα το βιδωτό κάσωμα κινδυνεύει να ξεχαρβαλώσει εάν ο μαραγκός δεν το βιδώσει σωστά.

 

Ένα τέταρτο σημείο υπεροχής που βελτιώνει την ποιότητα σε μια ανακαίνιση κουζίνας και αυξάνει την αντοχή των επίπλων κουζίνας είναι το πάχος τους. Οι δικές μας κουζίνες έχουν πάχος 18 εκατοστά στο κάσωμα. Αντίθετα οι μαραγκοί κατασκευάζουν κουζίνες με πάχος 16 εκατοστά.  Εμείς έχουμε πιο χοντρό και πιο ανθεκτικό. Το ίδιο ισχύει και για τα πορτάκια κουζίνας. Ανάλογα με το εργοστάσιο. Άλλα εργοστάσια κατασκευάζουν πορτάκια με 18 εκατοστά και άλλα με 22 εκατοστά. 

 

Υφή επίπλων κουζίνας

Όσον αφορά την υφή των επίπλων κουζίνας που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε μια ανακαίνιση σπιτιού, υπάρχουν υφές ματ σε διάφορα χρώματα. Το ματ είναι το μη γυαλιστερό. Υπάρχουν πορτάκια σε διάφορες αποχρώσεις ξύλου σε πολλά χρώματα που μέσα μπορεί να έχουν ποικιλία σχεδίων. Κάποια έχουν νερά, κάποια φαίνονται σαν φυσικό ξύλο, κάποια είναι ανάγλυφα. Κάποια μοιάζουν με φυσικό ξύλο και δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι δεν είναι φυσικό ξύλο. Ναι μεν είναι βακελιτικό υλικό αλλά φαίνεται σαν ξύλο. 

Επίσης υπάρχουν και γυαλιστερά υλικά επίπλων κουζίνας σε διάφορα χρώματα. Γενικά η τάση της αγορά αυτή τη στιγμή είναι η εξής: στα κάτω ντουλάπια, στις λεγόμενες βάσεις, να βάζουμε κάποιο υλικό με υφή ξύλου, κατά προτίμηση σε γκρι χρώμα με νερά.

αποχρώσεις ξύλου σε έπιπλα κουζίνας
αποχρώσεις ξύλου σε έπιπλα κουζίνας

Αντίθετα πάνω οι περισσότεροι επιλέγουν ακριλικό, το οποίο είναι διαφορετικό υλικό, δεν είναι βακελιτικό.

Επίσης είναι διαθέσιμα και πορτάκια κουζίνας ακόμα και σε ιδιαίτερα χρώματα, με ιδιαίτερη υφή όπως για παράδειγμα να είναι σαν καθρέφτης.

 

Προσφορές ανακαίνισης κουζίνας

Στη σελίδα προσφορών τςη εταιρείας μας μπορείτε να βρείτε προσφορές που περιλαμβάνουν κουζίνες. Μπορείτε να ανοίξετε τη σελίδα προσφορών πατώντας εδώ: https://www.domi-anakainisi.gr/offers

Ανακαίνιση κουζίνας με λάκα

Εκτός από τα βακελιτικά και ακριλικά υλικά, πολύ μοντέρνο υλικό για την ανακαίνιση της κουζίνας είναι η λάκα. Εσωτερικά έχει mdf και όχι νοβοπάν. Στη λάκκα επιλέγουμε ότι χρώμα RAL θέλουμε. Επιλέγουμε το χρώμα από τη ραλιέρα, και πάμε και το βάφουμε, σε βαφείο. Επιλέγουμε δηλαδή τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο που επιλέγουμε τα χρώματα του τοίχου,  με τη ραλιέρα. Η λάκα βγαίνει τόσο σε ματ όσο και σε γυαλιστερή υφή. Η λάκα αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την ανακαίνιση κουζίνας αλλά είναι πιο ακριβή. Αποτελεί μια από τις πιο ακριβές επιλογές. Έχει το καλό ότι αν γρατζουνιστεί ξαναβάφεται, επισκευάζεται. Η λάκα συγκρινόμενη με τα βακελιτικά υλικά είναι πολύ πιο ακριβή, για πιο ακριβά σπίτια και πιο ακριβό γούστο. Ναι μεν είναι πολύ πιο ωραία, όμως έχει το μειονέκτημα ότι είναι πιο ευπαθής. Χαράσει εύκολα, φουσκώνει εύκολα. 

Το ακριλικό έχει ενώσεις διότι αποτελείται από ξεχωριστά ξύλα τα οποία ενώνονται, γίνεται η κόλληση του σόκορου, και κατά συνέπεια φαίνεται η ένωση. Αντίθετα η λάκα δεν έχει ενώσεις, δεν έχει σόκορο. 

Επιπλέον με τη λάκα έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε πόμολο πάνω στο πορτάκι της κουζίνας. Επειδή βάφεται το ξύλο μπορούμε να το σκάψουμε και να διαμορφώσουμε το πόμολο εσωτερικά στο πορτάκι. Η λάκα είναι από τα πιο ακριβά, τα πιο καλά και τα πιο μοντέρνα υλικά για τα πορτάκια της κουζίνας. Επιπλέον μπορούμε να κάνουμε σχέδια πάνω στη λάκα. Επειδή το ξύλο θα βαφτεί, μπορούμε να κάνουμε ότι σχέδιο θέλουμε. Αντίθετα τα πορτάκια που ανήκουν στις προηγούμενες οικονομικότερες κατηγορίες συνήθως είναι εντελώς ίσια, ή έρχονται σε έτοιμα σχέδια. Ενώ στη λάκα μπορούμε να κάνουμε ότι σχέδιο θέλουμε. 

 

λάκκα με σχέδια
λάκκα με σχέδια

 

λάκκα με πόμολο
λάκκα με πόμολο

Επειδή πλέον είναι στη μόδα η πατητή τσιμεντοκονία και το μπετό, έχουν βγει και πορτάκια κουζίνας σε χρώματα της πατητής τσιμεντοκονίας. Εδώ αν σημειώσουμε ότι όταν ξεφεύγει κάποιος από τα καθιερωμένα και επιλέγει πρωτότυπα ή ιδιόρρυθμα υλικά τότε καλό είναι να συμβουλεύεται διακοσμητή. Η εταιρεία μας διαθέτει διακοσμήτρια η οποία μπορεί να σας κατευθύνει και να σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στο γούστο σας αλλά και εναρμονίζεται με το υπόλοιπο σπίτι.

 

Στις περιπτώσεις που θέλουμε κλασσική κουζίνα τότε συνήθως επιλέγουμε καπλαμά. Ο καπλαμάς είναι το φυσικό ξύλο. Μέσα έχει mdf και από πάνω κολλάνε στρώση φυσικού ξύλου, φύλλα φυσικού ξύλου. Το σόκορο είναι από φυσικό ξύλο. Το φυσικό ξύλο μπορεί να βαφτεί, όπως συμβαίνει και με τη λάκα. Όμως το φυσικό ξύλο είναι πιο ευπαθές από τα ακριλικά και τα βακελιτικά υλικά. Γενικά η λάκα και το φυσικό ξύλο είναι πιο ωραία, πιο πολυτελή και πιο ακριβά σε σχέση με τα βακελιτικά υλικά. Όμως είναι πιο ευαίσθητα. Όμως σε περίπτωση ζημιάς επισκευάζονται. Επιπλέον στην περίπτωση που επιλέξουμε κλασσική κουζίνα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε καπλαμά με σχέδια. Στην ακόλουθη εικόνα, για παράδειγμα έχουμε ένα πορτάκι κουζίνας ημι-μασίφ. Λέγοντας ημι-μασίφ εννοούμε ότι το εσωτερικό είναι καπλαμάς και η κορνίζα γύρω γύρω είναι μασίφ. 

Ανακεφαλαιώνοντας την παρουσίαση των υλικών για τα πορτάκια της κουζίνας καταγράφουμε μια ταξινόμησή τους ως προς το κόστος και την πολυτέλεια. Η οικονομικότερη επιλογή είναι τα μελαμινικά υλικά, τα οποία όμως εμείς τα χρησιμοποιούμε μόνο για τα κασώματα. Ακολουθούν τα βακελιτικά υλικά και στη συνέχεια τα βακελιτικά γυαλιστερά υλικά. Ανεβαίνοντας κατηγορία έχουμε τη λάκα και τον καπλαμά, δηλαδή το φυσικό ξύλο. Ανεβαίνοντας ακόμα περισσότερο στην κατηγορία όσον αφορά την ποιότητα και την πολυτέλεια (αλλά και το κόστος) έχουμε βελτίωση της λάκας και του καλπαμά με διεργασίες βαφής και επεξεργασίας.

 

Διεργασίες βαφής επίπλων κουζίνας

Στη συνέχεια εξετάζουμε τη δυνατότητα περεταίρω βελτίωσης με διεργασίες βαφής. Ως παράδειγμα αυτής της κατηγορίας αναφέρουμε την πατίνα στην οποία η βαφή είναι τέτοια ώστε να τονίζει τον πόρο του ξύλου. Εδώ το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό αλλά ανεβαίνει το κόστος. υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες επεξεργασίας, για παράδειγμα μια μοντέρνα επιλογή πατίνας που κάνει το ξύλο να φαίνεται παλιό, σκουριασμένο. Πρόκειται για μια δυνατότητα που δεν την κάνουν όλοι, την παρέχουν λίγα εργοστάσια. Άλλες επιλογές πατίνας έχουν τόνο πιο σκούρο. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στην έκθεσή μας στο Καματερό.

 

πατίνα
πατίνα

 

καπλαμάς ημι-μαίφ
καπλαμάς ημι-μαίφ

 

Στην εταιρεία μας μπορείτε να δείτε και κάποια νέα υλικά τα οποία ονομάζονται hpl. Εδώ η υφή είναι ανάγλυφη και η εμφάνισή του μοιάζει με τσιμέντο. Η ιδιαιτερότητα αυτού του υλικού είναι οτι είναι πολύ ανθεκτικό. Και βέβαια είναι πολύ μοντέρνο. Αποτελεί νέο υλικό, αρέσει πολύ στον κόσμο και δεν το έχουν πολλές εταιρείες ανακαινίσεων. Η εταιρεία μας καινοτομεί και φροντίζει να προσφέρει όχι μόνο τις καλύτερες προτάσεις ανακαίνισης σε ικανοποιητική τιμή, αλλά να διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες και πολύ μοντέρνες προτάσεις. Είμαστε από τους λίγους που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν hpl.

 

υλικό ανακαίνισης hpl
υλικό ντουλαπιών κουζίνας hpl

 

υλικό σαν μέταλλο σκουριασμένο
υλικό σαν μέταλλο σκουριασμένο

Ποιότητα στην ανακαίνιση

Επισκεπτόμαστε τακτικά εκθέσεις στο εξωτερικό και έχουμε άποψη για ότι πιο μοντέρνο κυκλοφορεί για τα υλικά και τις προτάσεις ανακαίνισης κουζίνας. Όποιο και να είναι το στυλ του σπιτιού σας, όποιο και να είναι το γούστο σας, όσο ιδιαίτερες και να είναι οι απαιτήσεις σας, είμαστε σε θέση να σας δώσουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά και της διακόσμησης. Όχι μόνο επισκεπτόμαστε εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά επιπλέον προμηθευόμαστε απευθείας από εργοστάσια του εξωτερικού. Αυτό μας καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς τόσο στην καινοτομία των προτάσεων όσο και στην τιμή των επίπλων κουζίνας. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ανακαίνιση σπιτιού.

 

 

 

 

Σας άρεσε αυτό; Κοινοποιήστε το!