phone

Ανακαίνιση στις ντουλάπες

Οι παλιές ντουλάπες τις οποίες καλούμαστε να αντικαταστήσουμε σε μια ανακαίνιση είχαν μόνο φύλλα. Άνοιγες τη ντουλάπα και μέσα έβλεπες τον τοίχο. Οι σύγχρονες ντουλάπες πλέον και αυτές αποτελούν ένα είδος επίπλου. Μέσα στη ντουλάπα υπάρχει το κάσωμα. Δηλαδή υπάρχει ξύλο γύρω γύρω και πλέον δεν βλέπουμε τον τοίχο. 

Οι ντουλάπες μας κατασκευάζονται σε εργοστάσιο

Όλες οι ντουλάπες τις οποίες τοποθετεί η εταιρεία μας σε ανακαινίσεις κατασκευάζονται σε εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι πληρούν πολύ υψηλές προδιαγραφές κατασκευής και συναρμολόγησης. Δεν τις κατασκευάζει μαραγκός. Η συνδεσμολογία δεν γίνεται με βίδες. Αντίθετα η συνδεσμολογία γίνεται χρησιμοποιώντας ειδικό τύπο συνδέσμου που ονομάζεται φυράμι. Η χρήση αυτού του ειδικού συνδέσμου έχει το πλεονέκτημα ότι η ντουλάπα είναι ένα πραγματικό έπιπλο. Έχουμε τη δυνατότητα να ξεμοντάρουμε τη ντουλάπα και να τη μεταφέρουμε αλλού. Απλά ξεσφίγγουμε τους συνδέσμους και λύνουμε τη ντουλάπα. Στη συνέχεια μπορούμε να την τοποθετήσουμε όπου θέλουμε χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα. Για παράδειγμα μπορούμε να τη συναρμολογήσουμε σε άλλο χώρο, εάν ταιριάζουν τα μέτρα. Μπορούμε να την ξεμοντάρουμε και να τη μοντάρουμε όσες φορές θέλουμε, δεν παθαίνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα εάν υπήρχαν βίδες τότε το ξεμοντάρισμα θα προκαλούσε φθορές στη ντουλάπα. 

 

κλιπ ντουλάπας
κλιπ ντουλάπας

Δυνατότητα μετακίνησης της ντουλάπας 

Επιπλέον η πλάτη της ντουλάπας δεν καρφώνεται στον τοίχο ώστε να χαλάσει κατά την ενδεχόμενη μεταφορά της σε άλλο χώρο. Η πλάτη της ντουλάπας είναι συρταρωτή. Άρα δεν χαλάει. Μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα και να μεταφερθεί σε άλλο χώρο. Εννοείται βέβαια ότι μετά την απομάκρυνση της ντουλάπας ο τοίχος πίσω μπορεί να βαφτεί πολύ εύκολα. Υπάρχουν δυο επιλογές για την πλάτη της ντουλάπας: η χοντρή πλάτη και η λεπτή πλάτη. Η χοντρή πλάτη προστατεύει καλύτερα από την υγρασία και έχει καλύτερη απόδοση όσον αφορά την υγιεινή. Επιπλέον η χοντρή πλάτη είναι πολύ πιο ανθεκτική. 

Πάχος ντουλάπας

Στις δικές μας ντουλάπες το πάχος του κασώματος είναι 25 χιλιοστά. Στον ανταγωνισμό συνήθως συναντάμε 16 με 18 χιλιοστά. Εμείς έχουμε 25 χιλιοστά. Αυτό σημαίνει ότι η ντουλάπα είναι πολύ πιο στιβαρή και πολύ πιο ανθεκτική. 

Προβλήματα με λεπτά ράφια ντουλάπας

Όταν το πάχος του ξύλου στη ντουλάπα είναι μικρό, τότε μεγάλο πρόβλημα συναντάται στα ράφια. Όταν το πάχος είναι μικρό και τοποθετήσουμε βάρος στο ράφι, τότε το ράφι θα λυγίσει και θα κάνει κοιλιά. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε λεπτά ξύλα των 16 χιλιοστών. Χρησιμοποιούμε χοντρά ξύλα των 25 χιλιοστών. Έτσι αποφεύγουμε τον κίνδυνο το ράφι να κάνει κοιλιά.

 

ράφι ντουλάπας πάχους 25 χιλιοστών
ράφι ντουλάπας πάχους 25 χιλιοστών

Πλαστικά βαρέως τύπου

Επιπλέον χρησιμοποιούμε μεταλλικά στηρίγματα βαρέως τύπου που στηρίζουν τα ράφια. Υπάρχουν πολλές τρύπες οι οποίες σας δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρετε μόνοι σας το ράφι στο σημείο που επιθυμείτε. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Δεν χρειάζεται να τηλεφωνείτε στο μάστορα για να ανοίξει τρύπες κάθε φορά που θέλετε να μετακινήσετε τα ράφια στη ντουλάπα σας. Το παίρνετε μόνοι σας από τη μια τρύπα και το πηγαίνετε στην άλλη τρύπα. Οι τρύπες έτοιμες, από το εργοστάσιο. 

Δυνατότητα αφαίρεσης της πόρτας της ντουλάπας

Ακόμα μια ευκολία που μας δίνουν οι μηχανισμοί που βάζουμε στις ντουλάπες είναι η δυνατότητα να αφαιρέσουμε την πόρτα της ντουλάπας με πολύ απλό τρόπο. Ο μηχανισμός ξεκουμπώνει και ξανακουμπώνει. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να βγάλουμε την πόρτα, εάν μας ενοχλεί, να κάνουμε τη δουλειά μας, και αργότερα να την τοποθετήσουμε πάλι στη θέση της. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ χρήσιμη στις περιπτώσεις που έχουμε στενότητα χώρου. Για παράδειγμα ένα κομοδίνο μπορεί να μην επιτρέπει στην πόρτα της ντουλάπας να ανοίξει. Σε αυτή την περίπτωση η πόρτα της ντουλάπας κουμπώνει και ξεκουμπώνει χωρίς να χαλάσουν οι ρυθμίσεις. Δεν χρειάζονται ούτε κατσαβίδια ούτε εργαλεία. Απλά τα κλιπς τα οποία ανοίγουν για να βγει η πόρτα και ξανακλείνουν για να μπει πάλι στη θέση της.

Διαμόρφωση ντουλάπας κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Το εσωτερικό της ντουλάπας μπορούμε να το διαμορφώσουμε όπως θέλουμε. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου που ανακαινίζει το σπίτι του. Μια καλή πρόταση που συνηθίζεται πολύ πλέον στις ανακαινίσεις σπιτιών είναι οι πόρτες της ντουλάπας να έχουν φρένο ώστε να κλείνουν σιγά σιγά, ομαλά. Το ίδιο ισχύει και για τα ντουλάπια. Ακόμα και με δύναμη να το κλείσουμε, ή με βιασύνη, το φρένο θα αναγκάσει το ντουλάπι ή την πόρτα να κλείσει σιγά σιγά, ομαλά. 

Υλικά ντουλάπας

Όσον αφορά το υλικό από το οποίο αποτελείται μια ντουλάπα, οι επιλογές που έχουμε περιλαμβάνουν τα βακελιτικά υλικά, τη λάκα, το φυσικό ξύλο και το γυαλί. Στη λάκκα μπορούμε να κάνουμε και σχέδια. Το φυσικό ξύλο είναι ο καπλαμάς. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον καπλαμά όπως για παράδειγμα δρυς, καρυδιά και άλλα. Στο γυαλί μπορούμε να κάνουμε και εκτύπωση. Δηλαδή μπορείτε να μας φέρετε μια φωτογραφία και να σας την τυπώσουμε πάνω στο γυαλί της ντουλάπας. Αυτή η επιλογή συνηθίζεται σε συρόμενες ντουλάπες. Μια επίσης καλή επιλογή για το υλικό που θα καλύψει την επιφάνεια της ντουλάπας είναι ο καθρέφτης. Δηλαδή αντί για ξύλο να βάλουμε καθρέφτη. Ή να βάλουμε γυαλί αμμοβολής, τζάμι. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ντουλάπες είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Τα έχουμε παρουσιάσει στο άρθρο μας με θέμα την ανακαίνιση κουζίνας. Μπορείτε να το ανοίξετε και να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις δυνατότητες και επιλογές που έχουμε όσον αφορά το ξύλο της ντουλάπας.

 

Ανοιγόμενη ή συρόμενη ντουλάπα;

Για να αποφασίσουμε αν θα τοποθετήσουμε ανοιγόμενη ή συρόμενη ντουλάπα πρέπει να δούμε το χώρο. Εάν ο χώρος είναι περιορισμένος, εάν υπάρχει για παράδειγμα κάποιο κομοδίνο που εμποδίζει τη ντουλάπα να ανοίξει, τότε καλό είναι να αποφύγουμε την ανοιγόμενη ντουλάπα και να προτιμήσουμε τη συρόμενη. Η συρόμενη ντουλάπα δεν πιάνει χώρο στο δωμάτιο. Απλά τη σύρουμε και ανοίγει. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται, όταν το δωμάτιο δεν έχει επαρκή χώρο ώστε να ανοίξει κανονικά η ντουλάπα. 

 

Συρόμενη ντουλάπα

Η συρόμενη ντουλάπα έχει μεγαλύτερο κόστος από την ανοιγόμενη. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι έχει ένα κόστος περίπου 40% παραπάνω από την ανοιγόμενη. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι κερδίζουμε πολύ χώρο. Και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η εμφάνισή της είναι πολύ καλύτερη, είναι πολύ πιο ωραία. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι ενώ έχουν πολύ χώρο, επιλέγουν συρόμενη ντουλάπα επειδή είναι πιο μοντέρνα, πιο ωραία. Η συρόμενη ντουλάπα μπορεί να συνδυαστεί με καθρέφτες, με γυαλί, μπορούμε να κάνουμε διάφορα σχέδια, μπορούμε να βάλουμε στη μέση φάσα. Γενικά είναι πολύ πιο μοντέρνα.

 

συρόμενη ντουλάπα με σχέδιο στη μέση
συρόμενη ντουλάπα με σχέδιο στη μέση

Συντήρηση συρόμενης ντουλάπας

Η ανοιγόμενη ντουλάπα έχει μηχανισμούς blum. Οι μεντεσέδες είναι blum. Οι μηχανισμοί blum είναι ότι πιο ανθεκτικό. Εάν δεν τη ζορίσουμε πολύ, εάν δεν κάνουμε πολύ κακή χρήση, η ντουλάπα μας θα είναι αθάνατη. Όσο για την καθαριότητα, απλά με ένα πανάκι μπορούμε να την καθαρίσουμε. Δεν χρειάζεται συντήρηση. Πλέον οι καινούργιες νουλάπες που τοποθετούμε στις ανακαινίσεις δεν έχουν τα προβλήματα που είχαν οι παλιές ντουλάπες.

 

Συντήρηση ανοιγόμενης ντουλάπας

Όσον αφορά τη συρόμενη ντουλάπα, οι συρόμενες ντουλάπες που τοποθετούμε έχουν δυο οδηγούς βαρέως τύπου, Ιταλικής κατασκευής, έναν οδηγό πάνω και έναν οδηγό κάτω. Οι περισσότερες συρόμενες ντουλάπες που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν μηχανισμό Κινέζικο με μόνο οδηγό στο πάνω μέρος της ντουλάπας. Η χρησιμοποίηση των δυο οδηγών βαρέως τύπου, και μάλιστα Ιταλικής κατασκευής, κάνουν τη ντουλάπα πολύ σταθερή. Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν πάμε να την ανοίξουμε ή να την κλείσουμε. Η κατασκευή είναι πολύ στιβαρή. Παραμένει σταθερή κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο της ντουλάπας, χωρίς να πηγαίνει μπροστά και πίσω. Διπλός οδηγός βαρέως τύπου πάνω και κάτω. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετήσουμε και φρένο στη συρόμενη ντουλάπα ώστε να τερματίζει σιγά σιγά. 

Ασανσέρ ντουλάπας

Στο εσωτερικό της ντουλάπας έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε ασανσέρ ντουλάπας. Το ασανσέρ ντουλάπας είναι ένας μηχανισμός που μας κατεβάζει αυτόματα τα ρούχα από το πάνω μέρος της ντουλάπας. Μπορούμε με απλό τρόπο να τραβήξουμε το μηχανισμό και να κατέβουν τα ρούχα ώστε να μη χρειάζεται να βάλουμε σκάλα και να τα κατεβάσουμε ένα προς ένα. Το ασανσέρ ντουλάπας είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να κάνουμε την εναλλαγή ανάμεσα στα καλοκαιρινά και στα χειμερινά ρούχα. Δηλαδή όταν θέλουμε να πάρουμε τα χειμερινά από το κάτω μέρος της ντουλάπας και να τα τοποθετήσουμε στο πάνω μέρος της ντουλάπας, ενώ ταυτόχρονα τα καλοκαιρινά από το πάνω μέρος της ντουλάπας να τα τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος της ντουλάπας. Ή το αντίστροφο. Το κατεβάζουμε, παίρνουμε τα ρούχα μας, και το ξανανεβάζουμε. Το ασανσέρ ντουλάπας είναι ένας πολύ έξυπνος και πρακτικός μηχανισμός.

ασανσέρ ντουλάπας
ασανσέρ ντουλάπας

 

Κορυφαίες προτάσεις ανακαίνισης σπιτιού

Γενικότερα επιλέγουμε μηχανισμούς και υλικά από Ιταλικά εργοστάσια τα οποία είναι τα καλύτερα έπιπλα παγκοσμίως. Παρακολουθούμε εκθέσεις στο εξωτερικό και είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε τις καλύτερες προτάσεις για την ανακαίνιση του σπιτιού σας. Από τις πιο οικονομικές μέχρι τις πιο μοντέρνες. Οι Ιταλοί είναι πρωτοπόροι. Γενικότερα τα Ιταλικά έπιπλα και ειδικότερα τα Ιταλικά είδη υγιεινής, πλακίδια, πορτάκια και όλα τα υλικά ανακαίνισης προσφέρουν μέγιστη αξιοπιστία, μεγάλο χρόνο ζωής αλλά και την απαράμιλλη Ιταλική φινέτσα. Η εταιρεία μας διαθέτει επίσης διακοσμήτρια η οποία μπορεί να σας συμβουλεύσει ώστε οι επιλογές που θα κάνετε να ταιριάζουν όχι μόνο με το γούστο σας αλλά και με το υπόλοιπο σπίτι. Έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να καλύψουμε όλα τα γούστα αλλά και όλα τα βαλάντια. Μπορείτε να μας γνωρίσετε και να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές για το δικό σας σπίτι κάνοντας μια επίσκεψη στην έκθεσή μας. Εάν θέλετε να πάρετε πεισσότερες για την ανακαίνιση σπιτιού τότε μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελτική σελίδα μας εδώ: https://www.domi-anakainisi.gr/renovations/anakainisi-spitiou.

Media

Ανακαίνιση στις ντουλάπες

Σας άρεσε αυτό; Κοινοποιήστε το!