phone

Ανακαίνιση στα υδραυλικά

Η ανακαίνιση στα υδραυλικά αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ανακαίνισης, μαζί με τα ηλεκτρολογικά. Και για την ακρίβεια θα λέγαμε ότι σε μια ανακαίνιση πιο σημαντική είναι η ανακαίνιση στα υδραυλικά και ακολουθούν τα ηλεκτρικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξουμε πολύ τα υδραυλικά σε μια ανακαίνιση διότι τα υδραυλικά είναι χωνευτά. 

 

Σημασία της ανακαίνισης υδραυλικών

Ας παρουσιάσουμε ένα παράδειγμα για να δείξουμε τη σημασία την τοποθέτησης καινούργιων υδραυλικών. Φανταστείτε την περίπτωση στην οποία θα ανακαινίζαμε το μπάνιο, θα βάζαμε καινούργια πλακάκια, πολυτελή και εντυπωσιακά, και να μην κάναμε αλλαγή στα υδραυλικά. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην -πολύ πιθανή- περίπτωση που σπάσουν τα υδραυλικά; Θα πρέπει ότι πληρώσατε να το ξηλώσετε πάλι. Μετά θα αναγκαστείτε να κάνετε ανακαίνιση στα υδραυλικά και να ξαναπληρώσετε πάλι και τα πλακάκια, τόσο την αγορά όσο και την τοποθέτηση. Όπως προαναφέρθηκε, είναι όντως πολύ πιθανό να συμβεί βλάβη στα υδραυλικά όταν η υδραυλική εγκατάσταση είναι παλιά.

 

Ζημιές από τα υδραυλικά

Επιπλέον, τα υδραυλικά μπορούν να βγάλουν τις μεγαλύτερες ζημιές σε ένα σπίτι. Εάν συμβεί διαρροή από τα υδραυλικά και πλημμυρίσει το σπίτι,  τότε καταστρέφονται όλα όσα τοποθετήθηκαν κατά την ανακαίνιση. και τα πλακάκια στο μπάνιο, και τα πατώματα. Η ζημιά θα είναι τεράστια από οικονομικής άποψης, όπως επίσης και η ταλαιπωρία του ιδιοκτήτη θα είναι μεγάλη διότι θα πρέπει να φύγει για κάποιες μέρες από το σπίτι του. 

 

Παλιές τεχνικές τοποθέτησης υδραυλικών σε ανακαίνιση

Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από τα υδραυλικά. Επίσης τα υδραυλικά δεν αλλάζουν εύκολα. Πρέπει να σκάψουμε για να αλλαχθούν. Παλαιότερα τα υδραυλικά ήταν εξωτερικά. Οι σωλήνες ήταν ορατοί, εξωτερικά, δίπλα στον τοίχο, πάνω από το πλακάκι. Η τοποθέτηση των σωλήνων εξωτερικά ήταν η τεχνική που χρησιμοποιούσαν στις κατασκευές σπιτιών μέχρι και τη δεκαετία του εβδομήντα, ίσως και στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα. Επιπλέον αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε και σε περιπτώσεις επισκευών τα μεταγενέστερα χρόνια. Έχουμε δει σπίτια που ανακαινίστηκαν ακόμα και την προηγούμενη δεκαετία στα οποία οι σωλήνες είναι εξωτερικοί, επειδή δεν ήθελαν να χαλάσουν το πλακάκι. Το αποτέλεσμα από άποψη αισθητικής είναι τραγικό, εξαιρετικά άσχημο. Πλέον αυτό δεν συμβαίνει. Όταν γίνεται ριζική ανακαίνιση, όλα πλέον είναι εσωτερικά. Σκάβουμε και τα περνάμε.

 

Απαραίτητη η ανακαίνιση υδραυλικών

Για όλους αυτούς τους λόγους, το πρώτο πράγμα που αλλάζουμε είναι τα υδραυλικά. Είτε σε ριζική ανακαίνιση, είτε σε ανακαίνιση μπάνιου ή κουζίνας, προτείνουμε να ξεκινήσουμε αλλάζοντας τα υδραυλικά

 

Τεχνολογία σωληνώσεων

Η τεχνολογία των σωληνώσεων εξελίσσεται και βγαίνουν νέα υλικά σωληνώσεων. Παλαιότερα όλοι χρησιμοποιούσαν χαλκό. Πλέον ο χαλκός είναι ξεπερασμένος. Παρόλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να τον χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα. 

 

Πολυστρωματική σωλήνα

Εμείς εδώ και μια δεκαετία χρησιμοποιούμε πολυστρωματική σωλήνα. Η πολυστρωματική σωλήνα είναι ειδική πλαστική σωλήνα, με πολλά στρώματα πλαστικού, ενισχυμένη για ύδρευση αλλά και για θέρμανση. Εξωτερικά φέρει μόνωση. Η πολυστρωματική σωλήνα είναι πολύ καλύτερη από το χαλκό και από την άποψη της υγιεινής για τον άνθρωπο. Ο χαλκός βγάζει διάφορες ουσίες όσο περνάνε τα χρόνια, πολλές εκ των οποίων είναι καρκινογόνες. Η πολυστρωματική σωλήνα είναι πολύ πιο υγιεινή. Το θέμα της υγείας είναι πολύ σημαντικό.

 

Μειονεκτήματα των χάλκινων σωληνώσεων

Επίσης η ποιότητα της τοποθέτησης χάλκινων σωληνώσεων εξαρτάται πολύ από τον τεχνίτη. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά η δουλειά του τεχνίτη. Στη χάλκινη σωλήνα υπάρχουν γωνίες. Εάν γίνει λάθος η κόλληση τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Όλα εξαρτώνται από την ικανότητα του τεχνικού, από τον τρόπο που θα το κολλήσει. Εάν ο τεχνίτης δεν είναι καλός και δεν κάνει σωστά τη δουλειά, τότε σύντομα θα παρουσιαστεί πρόβλημα διαρροής. Και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Για να διορθωθεί η διαρροή θα πρέπει να σπάσουν σοβάδες, να ξηλωθούν πλακάκια, και αυτές είναι εργασίες με μεγάλο κόστος.

 

Πλεονεκτήματα της πολυστρωματικής σωλήνας

Η πολυστρωματική σωλήνα έχει δικές της γωνίες, έχει συνδέσμους που έρχονται έτοιμοι. Όλα τα εξαρτήματα της πολυστρωματικής σωλήνας τα αγοράζουμε έτοιμα. Επίσης υπάρχει ειδικό μηχάνημα, ειδική πρέσα, η οποία σφίγγει το σύνδεσμο όσο πρέπει και σταματάει μόνο του. Δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος. Το σφίγγει και σταματάει αυτόματα.

 

Πίνακας υδροληψίας

Πέρα από τις πολυστρωματικές σωλήνες, ένα νέο ισχυρό χαρτί στις καινούργιες υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι ο πίνακας υδροληψίας. Ας δούμε τώρα τι είναι ο πίνακας υδροληψίας. Ο πίνακας υδροληψίας αποτελεί ένα πίνακα σε κάποιο σημείο του σπιτιού από το οποίο ξεκινάνε όλες οι σωληνώσεις. Από το σημείο εκείνο η κάθε σωλήνα που ξεκινάει είναι μονοκόμματη. Για κάθε παροχή ξεκινάει ξεχωριστή σωλήνα από τον πίνακα υδροληψίας, η οποία είναι μονοκόμματη. Για παράδειγμα, ξεκινάει μια σωλήνα από τον πίνακα υδροληψίας και καταλήγει στη βρύση της κουζίνας. ξεκινάει άλλη σωλήνα από τον πίνακα υδροληψίας και καταλήγει στη βρύση του μπάνιου. Η πολυστρωματική σωλήνα είναι εύκαμπτη. Λυγίζει. Δεν είναι ευθύγραμμη σαν το χαλκό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρειάζεται συνδέσεις. Με αυτό τον τρόπο έχουμε το επιπλέον όφελος ότι μειώνουμε τον κίνδυνο διαρροής. Για την ακρίβεια εξαλείφεται εντελώς ο κίνδυνος της διαρροής. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σίγουροι ότι μετά την ανακαίνιση στα υδραυλικά δεν θα έχουμε πλέον τον κίνδυνο της διαρροής.

πίνακας υδροληψίας
πίνακας υδροληψίας

 

Κόστος αγοράς σωληνώσεων

Επιπλέον ο χαλκός σαν υλικό είναι πολύ ακριβός. Το κόστος του χαλκού οφείλεται στο κόστος εξόρρυξης και στη διαδικασία παραγωγής του. Για παράδειγμα το κόστος αγοράς χάλκινης σωλήνας κυμαίνεται γύρω στα τέσσερα με πέντε ευρώ ανά μέτρο. Αντίθετα η πολυστρωματική σωλήνα κοστίζει περίπου το μισό, γύρω στα ενάμιση με δυο ευρώ ανά μέτρο. Δηλαδή μειώνεται τόσο το κόστος αγοράς, όσο και το κόστος εγκατάστασης. Είναι πολύ πιο γρήγορο για τον τεχνικό να κάνει την εγκατάσταση. Και όχι μόνο πιο γρήγορο, αλλά και πιο εύκολο, και πιο καθαρό. 

 

Νέες τάσεις ανακαίνισης υδραυλικών

Συνοψίζοντας αναφέρουμε ότι η πολυστρωματική σωλήνα και ο πίνακας υδροληψίας αποτελούν τη νέα τάση στην ανακαίνιση υδραυλικών. Μας εγγυώνται χαμηλότερο κόστος υδραυλικής εγκατάστασης, ευκολότερη τοποθέτηση, μηδενική πιθανότητα διαρροής. Επιπλέον είναι πιο υγιεινά για τον άνθρωπο.

 

Πλεονεκτήματα του πίνακα υδροληψίας

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που προσφέρει ο πίνακας υδροληψίας είναι ότι σε περίπτωση βλάβης δεν χρειάζεται να κλείσουμε το γενικό, αλλά μόνο τη συγκεκριμένη παροχή. Για παράδειγμα, εάν παρουσιαστεί βλάβη στη βρύση του μπάνιου, τότε μέσω του πίνακα υδροληψίας θα κλείσουμε μόνο το διακόπτη της συγκεκριμένης παροχής και όχι ολόκληρη την παροχή νερού στο σπίτι. Το υπόλοιπο σπίτι θα συνεχίσει να έχει νερό.

Άλλο ένα κέρδος από την τοποθέτηση πίνακα υδροληψίας είναι ότι δεν χάνεται η πίεση του νερού. Χωρίς πίνακα υδροληψίας, όταν έχουμε δυο βρύσες ανοιχτές τότε πέφτει η πίεση. Για παράδειγμα εάν ένα μέλος της οικογένειας κάνει μπάνιο και κάποιο άλλο αρχίσει να πλένει τα πιάτα, τότε θα μεταβληθεί η πίεση του νερού. Θα αλλάξει η αναλογία της πίεσης του ζεστού νερού ως προς το κρύο  με συνέπεια να γίνει πιο ζεστό ή πιο κρύο. Τώρα με τον πίνακα υδροληψίας δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

 

Κορυφαία υλικά ανακαίνισης

Στις ανακαινίσεις που αναλαμβάνουμε τοποθετούμε υλικά των κορυφαίων εταιρειών ώστε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της ανακαίνισης των υδραυλικών. Βλέποντας τις αποστάσεις κρίνουμε τι διατομές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, τι διάμετρο σωλήνα. Γενικά βάζουμε τα πιο επώνυμα υλικά. 

 

Μοντέρνο σιφώνι

Και στα σιφώνια χρησιμοποιούμε επίσης υλικά των κορυφαίων και επώνυμων εταιρειών. Ειδικά στα σιφώνια διαθέτουμε καινούργιες καινοτόμες ιδέες. Εάν κάποιος δεν θέλει το κλασσικό σιφώνι, το λεγόμενο σχαράκι, τότε έχουμε πολύ μοντέρνα σιφώνια δαπέδου. Τόσο για το δάπεδο όσο και για τη ντουζιέρα και την καμπίνα. Από πάνω υπάρχει γυαλί, μαύρο ή λευκό, και μέταλλο. Το σιφώνι με γυαλί είναι ότι πιο μοντέρνο για το μπάνιο σας.

σιφώνι μοντέρνο
σιφώνι μοντέρνο

 

Στη συνέχεια εξετάζουμε τις επιλογές που έχουμε για την τοποθέτηση ειδών υγιεινής σε μια ανακαίνιση. 

 

Χωνευτό καζανάκι σε ανακαίνιση μπάνιου

Κατά την ανακαίνιση υδραυλικών σε ένα μπάνιο μπορούμε να προβλέψουμε να έχει χωνευτό καζανάκι με κρεμαστή λεκάνη. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε από την αρχή ώστε να το προβλέψουμε όταν τοποθετούμε τα υδραυλικά. Χωνευτό ονομάζεται το καζανάκι που βρίσκεται μέσα στον τοίχο, που δεν φαίνεται. Δεν είναι μαζί με τη λεκάνη. Αυτό που βλέπουμε είναι απλά μια πλακέτα στον τοίχο. Συνηθίζεται πολύ σε ξενοδοχεία, αλλά πλέον πολλοί θέλουν να το έχουν και στο σπίτι τους. Κρεμαστή ονομάζεται η λεκάνη η οποία δεν ακουμπάει στο δάπεδο. 

κρεμαστή λεκάνη
κρεμαστή λεκάνη

 

Επιλέγουμε χωνευτά καζανάκια των κορυφαίων εταιρειών ideal, grohe και geberit. Τα υλικά αυτά είναι τα καλύτερα και δεν παρουσιάζουν βλάβες. Παρουσιάζουν εξαιρετικό βαθμό αξιοπιστίας. Αλλά και να παρουσιαστεί βλάβη, επισκευάζονται εύκολα. Βγαίνει η πλακέτα και επισκευάζεται. Υπάρχει εγγύηση, συνήθως εγγύηση πέντε ετών. Οι κορυφαίες εταιρείες που έχουμε επιλέξει έχουν τμήμα service και τεχνική υποστήριξη. Σε περίπτωση βλάβης έρχεται ο τεχνικός και το επισκευάζει. 

 

Χωνευτή μπαταρία

Χωνευτή μπαταρία μπορούμε να τοποθετήσουμε και στο μπάνιο. Μπορούμε να κάνουμε μπάνιο χωρίς να βλέπουμε τη μπαταρία. Η μπαταρία είναι μέσα στον τοίχο, χωνευτή, και βγαίνουν από τον τοίχο μόνο οι διακόπτες και το τηλέφωνο του ντουζ. Πάλι πρέπει να το γνωρίζουμε από την αρχή της ανακαίνισης στα υδραυλικά αν ο ιδιοκτήτης θέλει να έχει χωνευτή βρύση στη μπανιέρα του. Και για όσους ανησυχούν για την αξιοπιστία των χωνευτών συστημάτων, να αναφέρουμε οτι πάλι εσωτερικά υπάρχει πολυστρωματική σωλήνα η οποία επικοινωνεί απευθείας με τον πίνακα υδροληψίας και κατά συνέπεια είναι σχεδόν απίθανο να υποστεί βλάβη. Τα χωνευτά συστήματα αποτελούν την πιο μοντέρνα πρόταση για την ανακαίνιση μπάνιου. Αντίστοιχο σύστημα εντοιχισμού υπάρχει και στην κουζίνα. 

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ανακαίνιση μπάνιου

χωνευτή βρύση
χωνευτή βρύση

 

 

Καινοτόμες ιδέες ανακαίνισης

Η εταιρεία μας παρακολουθεί εκθέσεις στο εξωτερικό. Αυτό το κάνουμε για να είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε ότι πιο μοντέρνο κυκλοφορεί στην ανακαίνιση σπιτιού, αλλά και να σας εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε υλικού ανακαίνισης. Μια επίσκεψη στην έκθεσή μας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εκείνες τις επιλογές ανακαίνισης σπιτιού που ταιριάζουν στο δικό σας σπίτι και στις δικές σας ανάγκες. Επιπλέον η εταιρεία μας  διαθέτει σύμβουλο διακόσμησης που μπορεί να σας συμβουλεύσει στο αισθητικό κομμάτι της επιλογής υλικών για την ανακαίνιση του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ανακαίνιση σπιτιού

 

Media

Ανακαίνιση στα υδραυλικά

Σας άρεσε αυτό; Κοινοποιήστε το!