phone

Ενίσχυση της αντιδιαρρηκτικής προστασίας με την ανακαίνιση σπιτιού

Σε κάθε ανακαίνιση το σημαντικότερο που προσέχουμε είναι η ασφάλεια του σπιτιού. Ναι μεν το ανακαινίζουμε, θέλουμε όμως και να το προστατέψουμε. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια του σπιτιού κατά την ανακαίνιση. Η βελτίωση της αντιδιαρρηκτικής προστασίας κατά την ανακαίνιση συνίσταται σε τρία πράγματα: τοποθέτηση θωρακισμένης πόρτας, τοποθέτηση ασφαλέστερων κουφωμάτων και τοποθέτηση ασφαλέστερου συστήματος παντζουριών.

Πόρτα ασφαλείας

Η καλύτερη αντιδιαρρηκτική προστασία παρέχεται από την κύρια πόρτα. Μελέτες της αστυνομίας έδειξαν ότι οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται από την κεντρική πόρτα. Το σημαντικότερο κατά την επιλογή κεντρικής πόρτας είναι η πιστοποίηση. Μετράει πολύ να έχουμε πιστοποίηση ασφαλείας για την πόρτα ασφαλείας, τη θωρακισμένη πόρτα. Υπάρχουν τέσσερις κλάσεις πιστοποίησης θωρακισμένης πόρτας. Είναι η κλάση ένα, η κλάση δυο, η κλάση  τρία και η κλάση τέσσερα.


Οι πόρτες που τοποθετεί η εταιρεία μας σε ανακαινίσεις σπιτιών ανήκουν στην κλάση τέσσερα. Είναι οι ασφαλέστερες πόρτες της αγοράς. Για να ανήκει μια πόρτα στην κλάση τέσσερα πρέπει να περάσει το τεστ ελέγχου σε συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό ινστιτούτο πιστοποίησης. Εικονικοί διαρρήκτες προσπαθούν να τη διαρρήξουν επί ένα τέταρτο χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα τρυπάνια και τροχούς. Εάν η πόρτα παραμείνει απαραβίαστη για ένα τέταρτο τότε περνάει στην κλάση τέσσερα. Η προσπάθεια παραβίασης γίνεται στο σύνολο της πόρτας και όχι μόνο στην κλειδαριά. Ο εικονικός διαρρήκτης προσπαθεί να την κόψει, να την τρυπήσει, να την καταστρέψει. Στην κλάση τρία προσπαθεί με χειροκίνητα εργαλεία. Οι κλάσεις ένα και δυο ουσιαστικά δεν παρέχουν ικανοποιητική ασφάλεια.


Πολλοί άνθρωποι εδώ ίσως αναρρωτηθούν. Ας υποθέσουμε ότι κατά την ανακαίνιση του σπιτιού μου αγοράζω την ασφαλέστερη πόρτα της αγοράς. Θα πληρώσω αυξημένο κόστος για την ασφαλή πόρτα μου. Μετά από δυο - τρία χρόνια θα βγουν νέες ασφαλέστερες πόρτες και τα χρήματα που έδωσα θα εξανεμιστούν; Θα πρέπει να αγοράσω πάλι νέα πόρτα ώστε να είμαι ασφαλής;

Ευτυχώς η απάντηση είναι αρνητική. Δεν χρειάζεται αγορά νέας πόρτας. Μόνο οι κλειδαριές αλλάζουν. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν κλειδαριές γνωρίζουν ότι εξελίσσεται το έγκλημα και κατασκευάζουν συνεχώς νέες κλειδαριές. Μετά από λίγα χρόνια μπορούμε να αναβαθμίσουμε την κλειδαριά. Η αναβάθμιση σημαίνει ότι κάτι μπαίνει ως πρόσθετο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε την κλειδαριά. ή μπορούμε να τοποθετήσουμε πιο σύγχρονο αφαλό.  Ο αφαλός βρίσκεται στο εσωτερικό της κλειδαριάς, το σημείο που μπαίνει το κλειδί. Οι εταιρεία που χρησιμοποιούμε στις πόρτες που τοποθετούμε μας δίνει όλες αυτές τις δυνατότητες αναβάθμισης ώστε πάντα να έχετε πολύ ασφαλή κλειδαριά στη θωρακισμένη πόρτα σας.

Κλειδαριά ασφαλείας

Οι διαρρήκτες σήμερα είναι πλέον ενημερωμένοι. Όταν βλέπουν ποια εταιρεία είναι αυτή που κατασκεύασε την πόρτα και την κλειδαριά, δεν ασχολούνται. Φεύγουν, διότι ξέουν ότι δεν μπορούν να τη διαρρήξουν. Όταν βλέπουν κλειδαριά cisa και θωρακισμένη πόρτα golden door, φεύγουν! Ειδικότερα δεν για την ανακαίνιση σπιτιού, προφανώς το υπό ανακαίνιση σπίτι δεν βρίσκεται σε καινούργια πολυκατοικία. Βρίσκεται σε παλιά πολυκατοικία. Τότε είναι σίγουρο ότι οι επίδοξοι διαρρήκτες θα προτιμήσουν να φύγουν και να πάνε στα άλλα διαμερίσματα που ουσιαστικά έχουν μηδενική αντιδιαρρηκτική προστασία.

κλειδαριά ασφαλείας cisa
κλειδαριά ασφαλείας cisa

Αντιδιαρρηκτική προστασία κουφωμάτων

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι τα κουφώματα παρέχουν ασφάλεια και αντιδιαρρηκτική προστασία; Πως μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα κουφώματα ώστε να έχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια; Εάν είμαστε στην κατηγορία των κουφωμάτων pvc τότε πρέπει να επιλέξουμε ένα κούφωμα το οποίο να έχει οπλισμό από χάλυβα ο οποίο προσφέρει μέγιστη αντιδιαρρηκτική προστασία. Διότι ο επίδοξος διαρρήκτης δεν μπορεί να το λυγίσει με το λοστό. Ο χάλυβας έχει πολύ μεγάλη αντοχή σε στρέβλωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αποθαρρύνει το διαρρήκτη. θα προσπαθήσει κάποια ώρα και δεν θα μπορέσει αν το ανοίξει. Αν προσπαθήσει επί ένα λεπτό να ανοίξει τη μπαλκονόπορτα και δεν τα καταφέρει, τότε θα φύγει, θα πάει σε άλλο μπαλκόνι. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος να τον δουν. Ο διαρρήκτης θέλει σε σύντομο χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Μελέτες της αστυνομίας έδειξαν ότι ο διαρρήκτης μέσα ένα δεκάλεπτο έχει μπει στο σπίτι, έχει κάνει τη δουλειά του και έχει φύγει. Παραπάνω καθυστέρηση δημιουργεί κίνδυνο να τον αντιληφθούν. Εάν ο οπλισμός από χάλυβα που βρίσκεται μέσα στο κούφωμα pvc τον καθυστερήσει, τότε το κούφωμα πραγματικά παρέχει αντιδιαρρηκτική προστασία.

Η ασφάλεια και η αντιδιαρρηκτική προστασία έχουν και μια άλλη διάσταση. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε μέσα στο σπίτι σας και καταλαβαίνετε ότι κάποιος είναι στο μπαλκόνι και προσπαθεί να το διαρρήξει και να εισέλθει στο σπίτι. Η καθυστέρηση που προκαλεί ο οπλισμός από χάλυβα θα σας δώσει το χρόνο αν φωνάξετε, να ανοίξετε ένα φως, ή να πάρετε κάποιο τηλέφωνο. Είναι σχεδόν απίθανο κάποιος διαρρήκτης να συνεχίσει να προσπαθεί να διαρρήξει τη μπαλκονόπορτα. Από τη μια τον αποθαρρύνει η δυσκολία, και από την άλλη θα διστάσει να εισέλθει σε ένα σπίτι που βλέπει φως και ακούει φωνές. Θα προτιμήσει να πάει σε άλλο σπίτι, το οποίο να είναι άδειο.

διάρρηξη με λοστό
διάρρηξη με λοστό

 

Με απλά λόγια, ο χάλυβας προσφέρει χρονοκαθυστέρηση. Επίσης μεγάλη χρονοκαθυστέρηση προσφέρει ο περιμετρικός μηχανισμός. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θα τον αποτρέψει. Θα επιλέξει ένα σημείο του κουφώματος και θα προσπαθήσει να βάλει το λοστό νομίζοντας ότι θα του είναι εύκολο να διαρρήξει το κούφωμα, έχοντας στο μυαλό του τις κλασσικές περιπτώσεις κουφωμάτων. Όπου και να προσπαθήσει να χτυπήσει, θα υπάρχουν κλειδώματα. Μια ανοιγόμενη δίφυλλη  μπαλκονόπορτα καλό είναι να έχει κλειδώματα σε πολλά σημεία. Συνολικά δεκατρία κλειδώματα. Τρία στα δεξιά, τρία στο κέντρο, τρία αριστερά, δυο πάνω και δυο κάτω. Δεν μπορεί ούτε να το λυγίσει, ούτε να το ανοίξει. Ο χάλυβας με τον περιμετρικό μηχανισμό κλειδώματος παρέχουν τη μέγιστη αντιδιαρρηκτική προστασία στα κουφώματα.

περιμετρικά σημεία κλειδώματος
περιμετρικά σημεία κλειδώματος

Ασφαλέστερα τζάμια

Όσον αφορά το τζάμι, την καλύτερη προστασία και ασφάλεια την παρέχει το τζάμι τρίπλεξ. Εάν θέλετε να έχετε μέγιστη αντιδιαρρηκτική προστασία τότε καλό θα είναι αν προτιμήσει τζάμια τρίπλεξ, τα οποία πρακτικά δεν σπάνε. Πέρα από την ασφάλεια, τα τριπλά τζάμια παρέχουν αυξημένη ηχομόνωση και θερμομόνωση και ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται σε ανακαινίσεις σπιτιών σε κεντρικές περιοχές, κοντά σε λεωφόρους, με πολλή φασαρία.

τριπλά τζάμια
τριπλά τζάμια

Ρολό με ασφάλεια

Πολλοί άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι το ρολό μπαίνει για ασφάλεια. Το ρολό δεν μπαίνει για ασφάλεια, αλλά για σκίαση. Ωστόσο παρέχει και ασφάλεια. Πολλά ρολά διαθέτουν κάποια σημεία αγκύρωσης (γάντζους) τα οποία κλείνουν όταν κατέβει το ρολό με συνέπεια να μη μπορεί κάποιος να το ανεβάσει από την εξωτερική πλευρά, από το μπακλόνι. Ξεκλειδώνει μόνο από το εσωτερικό του σπιτιού. Αυτά τα σημεία είναι οι πύρροι προστασίας. Εάν δεν είναι οι γάντζοι κλειδωμένοι τότε μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να ανοίξει το ρολό. Επομένως η ασφάλεια που παρέχει το κούφωμα προστίθεται στη ασφάλεια που προσφέρει το ρολό. Η χρονοκαθυστέρηση μεγαλύνει, ο επίδοξος διαρρήκτης συναντά διπλή δυσκολία.

Ασφαλές παντζούρι


Ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το ρολό παρέχει το παντζούρι. Το παντζούρι κλειδώνει κανονικά. Για παράδειγμα ένα ασφαλές παντζούρι μπορεί να έχει μεντεσέδες σε τρία σημεία καθώς επίσης και κλείδωμα. Τη μέγιστη ασφάλεια μετξύ των παντζουριών την παρέχουν τα συρόμενα παντζούρια. Δηλαδή τα παντζούρια που μπαίνουν μέσα στον τοίχο. Ο λόγος της αυξημένης ασφάλειας σε αυτού του τύπου τα παντζούρια είναι ότι κλειδώνουν σε τρία σημεία.

Ολοκληρωμένη ασφάλεια κατά την ανακαίνιση

Ο συνδυασμός της ασφάλειας που παρέχεται από την πόρτα ασφαλείας, το κούφωμα, το τζάμι τρίπλεξ και το ρολό ή το παντζούρι είναι επαρκής για να αποτρέψει τον κοινό διαρρήκτη. Δηλαδή το διαρρήκτη που προσπαθεί να μπει όπου μπορεί πιο εύκολα, χωρίς να έχει στοχοποιήσει το συγκεκριμένο σπίτι. Η συνολική καθυστέρηση θα τον αποτρέψουν και θα πάει να προσπαθήσει σε άλλο σπίτι. Στο τέλος της ανακαίνισης θα έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε ένα μικρό φρούριο.

 

Πως σκέφτονται οι διαρρήκτες

Ας μπούμε για λίγο στη θέση του διαρρήκτη. Θέλει να διαρρήξει το σπίτι μας. Πρώτα θα δοκιμάσει από την κεντρική είσοδο του σπιτιού. Αν δει θωρακισμένη πόρτα goolden door επιπέδου τέσσερα και κλειδαριά cisa, ξέρει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να τη διαρρήξει. Μετά θα δοκιμάσει από το παράθυρο. Εκεί θα βρει κουφώματα με οπλισμό από χάλυβα, τριπλά τζάμια και παντζούρι με κλειδώματα. Θα δυσκολευτεί, θα καθυστερήσει. Είναι σχεδόν απίθανο να επιμείνει. Γιατί να κινδυνέψει με μια δύσκολη πόρτα και να μην πάει στο διπλανό σπίτι που δεν έχει τόσο καλή αντιδιαρρηκτική προστασίας;


Κλείνοντας όμως το άρθρο μας για την ασφάλεια και την αντιδιαρρηκτική προστασία οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές και εντελώς αδιάρρηκτο. Παράλληλα με την τοποθέτηση θωρακισμένης πόρτας και ασφαλών κουφωμάτων, καλό είναι να προσέχετε και κάποια άλλα πράγματα ώστε να νιώθετε πραγματικά ασφαλείς. Σίγουρα έχετε ξαναακούσει τέτοιου είδους συμβουλές σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και ιστοσελίδας, όμως εμείς τα επαναλαμβάνουμε εδώ  πολύ συνοπτικά:


Συμβουλές για περισσότερη ασφάλεια σπιτιού


Καλό είναι να αποφεύγετε να δείχνετε ότι έχετε ακριβά αντικείμενα στο σπίτι σας, ούτε να δείχνετε ότι λείπετε για πολύ καιρό. Το κουτί της ολοκαίνουργιας πανάκριβης τηλεόρασης στα σκουπίδια, φωτογραφίες πολυτελών επίπλων και ακριβών αντικειμένων στα κοινωνικά δίκτυα, αναρτήσεις που αναφέρουν ότι θα λείπετε για καιρό, το αυτοκίνητο να λείπει πολλές μέρες από το πάρκινγκ, γράμματα συσσωρευμένα στο γραμματοκιβώτιο. Όλα αυτά "ανοίγουν την όρεξη" του επίδοξου διαρρήκτη. Τον ενημερώνουν ότι θα λείπετε από το σπίτι, και ότι μέσα σε αυτό υπάρχουν ακριβά αντικείμενα.  


 
Μη δίνετε στόχο στο επίδοξο διαρρήκτη, μην του κάνετε τη ζωή εύκολη. Αφήστε ανοιχτά κάποια φώτα όταν λείπετε. Συνεννοηθείτε με κάποιο γείτονα να λαμβάνει τις επιστολές σας από το γραμματοκιβώτιο. Βάλτε συναγερμό. Μη δημοσιεύετε φωτογραφίες του σπιτιού σας στα κοινωνικά δίκτυα, και ιδιαίτερα των ακριβών αντικειμένων μέσα σε αυτό.

Η εταιρεία μας έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει ώστε κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας να πετύχετε τη μέγιστη αντιδιαρρηκτική προστασία και να νιώθετε ασφαλείς μέσα στο σπίτι σας.

Media

Σας άρεσε αυτό; Κοινοποιήστε το!